Turning Manchester United into Indonesia United

Icon

buy a BOLBAL shirt to support #indonesiaunite

Idea

What happened?

Manchester United canceled their Asia tour agenda to Jakarta following the bomb incident that happened at one of the hotel where the elite team were due to stay in. The match scheduled for July 20th has been highly anticipated by Indonesian MU fans since months before and has inspired t-shirt street vendors to make a massive production of MU T-shirts and Jersey. Affected by the blasts and the team cancelation, the vendors lost a big amount of money and was unable to gain prospective consumers who was suppose to buy their T-shirt on the day of the match.

What is BOLBAL?

How we turn it upside down

How we turn it upside down

BOLBAL is a reproduction of a non-licensed MU T-shirt to help street vendors gain back their money. We buy the t-shirts from them and print #indonesiaunite logo on the reverse side of t-shirt to add new value of the unsold T-shirt so that now people can wear to help the others and at the same time showing that Indonesia people still can unite even in a bad situation.

The concept of BOLBAL.

Unlike the first bomb incident in JW Marriots on 2003, after having several attacks in the last few years, this last attacks did not cause people too be overwhelmed by the devastating terror. Indonesian people have learned how to overcome it, and even be more prepared and stronger in facing it. By wearing the BOLBAL T-shirt, we refer to a FLIP FLOP situation when we could be repeatedly attacked by devastating terror, fear, and failure but we can keep stand still. That we’re doing just fine as long as we’re united.

82 Responses

  1. delvy gusmiranto says:

    Brilliant!

  2. winny lukman says:

    Awesome!

  3. Priya Tuli says:

    Quick thinking, smart thinking!
    Good job!

  4. Erwin Airlangga says:

    Yes, Let’s flip it..
    Bring back the love to this country..

  5. treespotter says:

    brilliant stuff! maybe i should get one….

    • bolbal says:

      Yes, you should πŸ˜€ So far it will be available at whadezig! jakarta and KAMAR at Kelapa Gading. Stay tune for updates and spread the words πŸ™‚

  6. Kandi Windoe says:

    Fabulous idea. There is always a silver lining to every cloud. I wanna buy a bunch of them. tell me where and how much!

  7. Silmy Risman says:

    Mantap.
    That’s the spirit!

  8. indra says:

    wow, amazing..

    I want it!!!

  9. kenyo says:

    good message….

  10. “Two thumbs up!”

  11. Han says:

    great idea!! so how do I buy one?

  12. Nico Owen says:

    brilliant idea…

    • bolbal says:

      Hi Nico. Thanks for the visit and spread the idea πŸ™‚ Stay tune for our updates when the t-shirt is ready. Cheers.

  13. Bram says:

    how do i get one?

  14. Lope says:

    Cool !!!!!
    Can i Have One???

  15. Ide bagus. Gue dukung!

  16. resta says:

    goood idea,,,,,

  17. kaoskita says:

    saya punya toko online, bisa gak ikutan mendistribusikannya?

  18. nadhia says:

    i love it….

  19. Erma says:

    Ide bagus πŸ˜€
    tapi apakah kausnya beneran bisa dipake reversible? Maksudnya, apakah jahitan dalamnya (yang sekarang jadi bagian luar) serapi bagian luar (yang sekarang jadi dalam)? Maap, bukan maksud nyinyir. Cuma penasaran aja πŸ™‚

    • bolbal says:

      Hi Erma,

      kalau rapih sih enggak, karena ini memang kaos recycle. Tapi pernah ada trend dimana kaos dipakai terbalik dgn jahitan di luar yang jadinya malah bisa keren πŸ™‚ dan tentunya… unik, karena membuat kaos recycle ini jadi special.

      Thanks for the visit ya.

  20. Sarah says:

    Jual di bandung jg dooong hehe…
    Pasti laku deh πŸ™‚

    • bolbal says:

      Akan kami pertimngkan, Sarah πŸ™‚ Makasih ya atas sarannya. Stay tune to our updates, siapa tau memang akan kami jual di bandung juga.

  21. bolbal says:

    Thanks for all the positive responses πŸ™‚ We hope our first batch will be sold out so we can start making the next batch. Don’t forget to spread the words and keep supporting #indonesiaunite

  22. kasriadi says:

    di mana bisa saya beli?

  23. Ayur Kayana says:

    Dear,

    Setuju sekali dengan pembuatan kaos tersebut tetapi alangkah lebih baik lagi kalau pembuatan kaos tersebut bukan hanya mengatasnamakan moment tetapi ada tindak lanjut yang lebih jauh dari sekedar “mengenang” saja dari suatu tragedi kemanusiaan.

    Kita tahu bahwa akar dari kekerasan ini adalah pembodohan dan pemiskinan. Kalau kita tergerak sebagai kesatuan orang-orang yang cinta Indonesia, mari kita bantu dengan sedikit (kalau bisa banyak) membantu warga yang serba kekurangan. Contoh, sebagian dana dari hasil penjualan kaos tersebut bisa diberikan ke sekolah-sekolah yang sudah mau ambruk atau membantu mereka yang tidak mempunyai bangku-bangku sekolah sehingga ketika mendapatkan pendidikan pun mereka mendapatkan pendidikan yang maksimal.

    Ini hanya sumbangan pemikiran saja agar kita tidak larut dalam suatu “eforia” kedukaan tetapi hanya bisa teriak dan teriak saja tanpa sebuah aksi yang maksimal.

    Salam.

    MERDEKA!!

    • Glenn says:

      Hi Ayur,
      tentunya kita-kita di Bolbal pengen sekali kalau “gerakan mini” ini nantinya bisa berlanjut. Dan memang ke sana lah arah kami. Membantu memberi solusi-solusi yang mini juga untuk masalah-masalah yang ada di sekitar kita.
      perlu diketahui juga, kalau untuk kerjaan bolbal ini kami tidak mengambil keuntungan sama sekali. ada bumper memang tapi tidak signifikan. lebih untuk kalau-kalau ada biaya tambahan yang kita butuhkan.
      terima kasih buat masukannya yang berarti banget. jangan lupa ikutin terus ya. kalau mau gabung, boleh banget!

      • bolbal says:

        wah udah dijelasin dengan lengkap oleh Glenn πŸ™‚

        Makasih ya atas masukannya, Ayur. Akan kami pertimbangkan gimana supaya movement ini akan tetap bergulir dan bukan hanya euphoria semalam.
        Ikuti terus update kami untuk tetap tahu perkembangan dari movement ini, dan kami tunggu kalau mau ikut bergabung πŸ™‚

        Salam,

  24. ryan says:

    boleh nga ikut partisipasi gerakan mini ini agar membuka wawasan perdamaian yang besar kepada dunia…..?

  25. sutrisno says:

    bantu sell dunk di MEDAN –
    blh??

    • bolbal says:

      boleh. tapi karena keterbatasan dana, untuk sementara kami cuma bisa produksi 100 kaos dulu. untuk sampe ke medan sepertinya terlalu sedikit. kecuali ada yang mau jadi sponsor modal, kita bisa produksi lebih banyak.

  26. Ayu rahman says:

    Pertanyaan gw cm 1. mahal ga? hehe.. brpa hrganya bo..? *eh 2 pertanyaan yah itu mah =p*

  27. Rivanlee says:

    pricenya berapa mas??

  28. Hera says:

    Aku jadi kepikiran, gimana kalo ada yg bikin kaos gambar Noordin M.Top dgn segala variasi wajahnya, plus tulisan WANTED dan jumlah hadiahnya.
    Biar wajahnya ada di mana2 dan dia segera ketangkep.

  29. leea says:

    Good idea … Can i have one???

  30. Adit says:

    Pinter bgt… πŸ™‚

    Gw pasti beli…

  31. Justinus Bramanto says:

    In Indonesia, life gets harder by the day. The economical situation forces prices to rise, the lack of job vacancy against the rising population, the traffic that we have to go through everyday due to that population issue…

    And to make things worst, we had to endure yet another bomb incident.

    Despite how less shock Indonesian was to the incident after experiencing it for a few times, despite how we react to it by saying we are not afraid, some life was lost, and casualties occurred.

    Bolbal is a movement to help some of those casualties, which are the street vendors who loses a great amount of capital due to the cancellation of a big match following the incident.

    By supporting Bolbal, which is also a part of the IndonesiaUnite movement, You would be supporting our street vendors to rise up and face a new day, You would be showing how we could still care for others while living Your own hard earned life, You will be supporting a cause for the nation, a calling to unite against terror, a calling to show that there is still hope for human kind despite all the terrible things that happened

    Support Bolbal, buy and use the t-shirt on August 17, 2009!

  32. mahar says:

    semangat… dukung aksi ini yuk rame2… bakal jadi tren baru nih

    • bolbal says:

      wah kalau jadi tren baru, bener-bener di luar dugaan!
      sejujurnya, bolbal hanya bisa hidup dan berkembang kalau didukung dan dibantu oleh semua.
      terima kasih buat semangatnya!

  33. ajoez says:

    Dibali ada nggak?

    • bolbal says:

      hi Bali!
      sayangnya untuk saat ini, bolbal baru tersedia di jakarta. maklumlah, tenaga dan dana yang tersedia benar-benar terbatas.
      mungkin bisa titip teman di jakarta?

  34. @ripcurL says:

    i Think this a good idea,good luck..
    but i want to buy this t-shirt,where i do that??

  35. wisnu w says:

    gimana pesannya mau dong….dimana.., alamatnya di sms /tlp yach ke no.081315109909/081318167546

  36. yanne says:

    hebat!
    siap dukung temen2 di BolBal πŸ™‚

  37. bolbal says:

    terima kasih buat semua dukungannya.
    tanggal 1 agustus, bolbal sudah tersedia di
    Wadezig dan Kamar.

    Klik:
    https://bolbal.wordpress.com/category/purchase/

  38. diahrulianti says:

    baru aja beli 1 piece di wadezig jl. lamandau siang ini, nomor kaosnya 56! langsung dipajang di kantor, dan promosi ke temen2 dan network. ayoo bikin lagi!

  39. Rhea says:

    GREAT IDEA!
    Count me in, Glenn.. πŸ™‚

  40. rocha says:

    nice one!..
    kepikiran aja lagi..

  41. kobach says:

    yang darbotz kapan keluarnya? pesen ke bandung bisa?

    • bolbal says:

      untuk sementara ini, masih di wadezig jakarta aja. apalagi yang model @darbotz. mudah-mudahan bisa ke bandung secepatnya ya…

  42. d.untee says:

    pingiiinn…ini bner ga yg kmren saiia liat d antv??
    masih ada ga?

  43. nadiyah says:

    hi… nice shirt, i have already order @fajarembun

  44. farah says:

    waaahhh hebat yaaa.

    i really 298X interested buying those t-shirt.
    ada ga yg dijual di makassar….?
    mauuuu banget neeh.
    thanx yaaa

  45. Ndaru says:

    Bravo banget !!!!!!!!!!!!
    gue Ndaru Bali.
    bwagus bwanget tuh
    gue mau banget tuh kaosnya
    kasi gue info ya buat ngedapetinnya,please

    Ndaru

  46. Ndaru says:

    Tolong,,,,,,,,,,
    hub aku kalo ada yang mau infoin balbol ke aku
    +6285857278478
    Terima kasih

  47. d edikusuma says:

    saya mo beli kaos MU yg dibalik N wadezig jakarta itu tepatnya di daerah mana ya?

  48. excellent points altogether, you just received a new reader. What might you recommend in regards to your submit that you simply made some days in the past? Any sure?

  49. The clothing on the big and tall portion of the JCPenny site are primarily business casual in nature,
    with a focus on brands such as Stafford, Van Heusen, and Claiborne.

    Promotional T-Shirts is designed to advertise any brand or any special event.
    Any kid will feel a sense of satisfaction belonging to a team that prides
    themselves in their appearance.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Bolbal on Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.